Spevoherný súbor DJZ oslavoval 55. výročie svojho založenia

15.10.2003 Celý región

Presne na deň 55. výročia vzniku súboru spevohry Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove - na pondelok 13. októbra - pripravili slávnostné predstavenie muz...
Presne na deň 55. výročia vzniku súboru spevohry Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove - na pondelok 13. októbra - pripravili slávnostné predstavenie muzikálu Pobozkaj ma, Katarína! zo súčasného repertoáru tohto súboru. Jeho umelecká šéfka Elena Kušnierová na tlačovej konferencii v Prešove pred oslavami informovala, že na oslavy pozvali všetkých žijúcich pamätníkov z Prešova, Košíc, Bratislavy i z Česka.

Kušnierová prezradila, že pôvodne mal byť k jubileu uvedený iný titul, a to Zem úsmevov. Lepšie by vystihoval vernosť tohto súboru klasickej operete, z prevádzkových dôvodov sa zámer nepodarilo realizovať. Muzikál Pobozkaj ma, Katarína! mal premiéru v marci 2002 a inscenačný kolektív viedol hosťujúci režisér Peter J. Oravec.
Spevoherný súbor vtedajšieho Slovenského divadla v Prešove sa uviedol 13. októbra 1948 premiérou operety Poľská krv. Z doterajšieho celkového počtu vyše 710 premiér v DJZ patrí spevohercom okolo 380 titulov. Jednoznačne divácky najúspešnejším bola opereta Stará komédia, ktorá mala premiéru v roku 1982 a režijne ju pripravili Ján Šilan a Slavomír Benko. Hrali ju 240-krát počas vyše piatich rokov. Vyše 140 repríz mali prvé uvedenia operiet Grófka Marica a Magnáš Miško.
Založenie spevoherného súboru v rámci slovenského profesionálneho divadla v Prešove bolo iniciatívou druhého riaditeľa v jeho histórii Františka Rella. Rozlet nastal príchodom režiséra Karola Smažíka. Ku kmeňovým režisérom súboru patrili aj Šilan a Oravec. Významných sólistov s výrazným speváckym a hereckým talentom predstavovali a predstavujú Eva Šmáliková, Anna Starostová, Júlia Korpášová, Helena Horváthová, Elena Kušnierová, Imrich Jakubek, Štefan Márton, Július Piussi, Emil Prieložný, Štefan Senko a Benko.

(jj)
 

Vyberte región